Refinansiering av bolig etter oppussing

Det er ganske vanlig å refinansiere boliglånet, når man har pusset opp boligen sin. Veldig mange opplever en økning i verdien til boligen etter oppgraderinger. Da kan det lønne seg å sjekke om man kan få bedre vilkår på boliglånet. En refinansiering for å bruke mer penger på oppussingen, eller hjelpe barna sine inn på boligmarkedet er også vanlig. Det er ikke alltid oppussingen gir en verdiøkning. Dette må en takstmann vurdere, før banken vil gi refinansieringen. Hver bank har egne retningslinjer samtidig som staten har føringen.

Lønner det seg?

Kjøkken og bad er de rommene i huset som lønner seg mest å pusse opp. Men det skal også være snakk om en oppgradering av standard, i tillegg til kosmetisk, for å gi en verdiøkning av boligen. Det er ikke alltid så mye å hente på oppussing, dersom huset har en god standard fra før. Oppgradering av rom, som forbedring av tak, bygge på areal eller etterisolere vegger, er ofte mest lønnsomt og i tillegg mest kostbart å utføre. Bankene er ofte positive til en slik refinansiering.

Hvis målet med refinansieringen er å frigjøre penger til oppussing, kan det lønne seg å rådføre seg med interiørkonsulenter og eiendomsmeglere. Disse vet hva huskjøpere ønsker seg. Hvis målet er å selge boligen med overskudd, er dette enda viktigere. Mange vil pusse opp og oppgradere uten å selge boligen, og en verdiøkning vil alltid lønne seg i bankens vurderinger. Noen ganger er det nødvendig vedlikehold, andre ganger er det for å øke komforten i sitt hjem. De fleste opplever verdiøkning som matcher lånesummen, når badet oppgraderes.

  • Få råd av fagfolk
  • Bestem hva som skal gjøres
  • Søk om refinansiering for oppussing

Få mest mulig ut av refinansieringen

Oppussing og oppgradering av boligen kan virke enkelt, men vise seg å bli mer omfattende etter start. Ofte blir det mer enn man håpet på, når man river et gammelt bad og bygger det på nytt etter nye standarder. Det er viktig å bruke fagfolk, og disse koster ofte mye penger. Det kan være lurt å planlegge så nøye som mulig på forhånd, for å minimere overraskelser. Bankene vil også se på inntektene, for å være sikker på at det totale lånet ikke overstiger inntekten ganger fem.

Kostnadene til oppussingen, er også avhengig av hvor raskt det ekstra lånet blir nedbetalt. Dersom det brukes veldig lang tid på nedbetaling, kan det fort være dyrere å låne pengene. Da vil store summer gå til renter. For å få refinansieringen må man altså ha høy nok inntekt til å betjene et høyere lån, og banken må se positivt på betjeningsevnen som presenteres. Det er derfor ikke sikkert at man får innvilget refinansieringen. Det lønner seg å ha økonomien i orden før man søker, og planen for kostnader må være realistisk.

Tips: Les også vår artikkel om refinansiering av gjeld her.

Refinansiering av boliglånet

Refinansiering betyr at man endrer et lån man allerede har. Det kan gjøres for å frigjøre penger til oppussing eller påbygging, eller for å rydde opp i annen gjeld, som forbrukslån eller billån. I noen tilfeller kan det lønne seg å bake inn annen gjeld i boliglånet, for å spare renteutgifter. Men den totale gjelden må fortsatt være under 85 % av verdien til boligen, for å få innvilget refinansieringen. En annen ting som kan lønne seg, er å undersøke lånevilkår hos andre banker. Det kan lønne seg å refinansiere og flytte lånet.

Ved refinansiering tar man opp et høyere lån, med sikkerhet i boligen. Det vil være en vurdering om det lønner seg eller ikke. Det er alltid en god idé å være helt sikker på at man kan betjene et høyere lån. Hvis refinansieringen skal finansiere oppussing, eller oppgradering av boligen på andre måter, bør man være sikker på at oppgraderingen fører til en høyere verdi på boligen for at det skal lønne seg. Refinansiering har samme prosess for søknad som den første søknaden om boliglån, og det nye lånet skal dekke det gamle.

  • Refinansiering skal betale ned det gamle lånet
  • Refinansiering kan gi lavere månedskostnader
  • Søknadsprosessen er like streng som førstegangssøknad

Verdivurdering før refinansiering

En verdivurdering av boligen er vanligvis noe eiendomsmeglere gir gratis ved forespørsel. Men det er som oftest en overfladisk vurdering, og ikke alltid det banken ønsker i forbindelse med søknaden. Det blir en individuell vurdering av hver enkelt sak. I en eldre bolig med behov for oppgraderinger, kan det være svært gunstig å refinansiere med tanke på oppussing, og da ta for seg bad og kjøkken først. Det kan også være nødvendig med en ny takst på huset etterpå, for å gi til banken og få enda rimeligere boliglån.

Selve oppussingen er viktig å gjøre riktig. Særlig baderom, som har flere krav som skal tilfredsstilles, både i forbindelse med forsikring og refinansieringen. Det kan virke som en lang prosess, men i de fleste tilfeller lønner det seg såpass mye, at det er lurt å ta seg bryet. Hvis man får til oppgraderingene uten å refinansiere lånet, kan det fortsatt lønne seg å skaffe en ny takst etterpå. En høyere verdi på boligen vil alltid være gunstig i forhold til banken og boliglånet, fordi høyere verdi gir en lavere låneprosent.

  • Få en ny verdivurdering etter oppussing
  • Snakk med banken om refinansiering av lånet
  • Høyere verdi på huset er alltid gunstig

Valg av bank

Å bruke sin vanlige bank, eller den banken man allerede har boliglånet sitt i, er ganske vanlig. Men det er ikke alltid dette er mest lønnsomt. Noen ganger kan det være lurt å be flere banker om et tilbud på refinansieringen, og vurdere om rente og nedbetalingsplan er den beste man kan få. Veldig mange glemmer at man kan få mange ulike tilbud, og at det kan være kroner å spare på å gjøre litt forarbeid. I dag finnes mange banker å be om tilbud fra, og ikke alle har samme vilkår.

De fleste banker tilbyr enkel søknadsprosess på nettet, og man kan søke når som helst. Det lønner seg å vite på forhånd at boligverdien har steget. Ofte stiger verdien årlig, selv om man ikke har pusset opp noe. Men det er ikke noe man kan vite sikkert, uten å ha en verdivurdering. Særlig hvis det er noen år siden boligen ble vurdert sist. Det er nok fristende å ta opp lån nok til hele oppussingsprosessen. Om man får refinansieringen godkjent av banken, er det bare å sette i gang.

Kilde:

https://ya.no/refinansiering